La cruzuit de pari (araci) la vie - Miercurea Fără Cuvinte Ep. 52

Activități de acum două săptămâni, din via unui amic. Am înfipt parii în pământ (cruzuit, cum se mai spune pe la noi)

Imagini din arhiva proprie. 

Miercurea Fără Cuvinte - este o rubrică fotografică fără text, fondată de Carmen, dar preluată din Aprilie 2020 de Zina Vă puteți înscrie și voi - este gratis😊

Comentarii

 1. Adică ce le faceți?... Nu mă pricep deloc și n-am înțeles.
  Oricum, cred că linkul ăsta ai vrut să-l pui. Dacă era altul, scrie-l într-un comentariu la mine și îl pun eu în tabel.
  Happy WW!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fiecare butuc de viță de vie, are nevoie de câte un arac (par). Acești pari se obțin, fie din lemn de stejar prin despicătură, și care rezistă cel mai mult peste ani.
   Mai pot fi din puieți de molid, dar cel mai des întâlniți, sunt din lemn de salcâm.
   Se ascut la ambele capete; și la vârf pentru ca pasărea (graurul) să nu stea în vârful lui..apoi se duc la vie.
   Se verifică cei de anul trecut, și care s-au putrezit în pământ, se scot, și fie se ascut acolo, (dacă este suficient de lung) dacă nu se înlocuiește cu unul nou.
   Dacă se mișcă puțin, atunci se înfige cu unealtă (cruzăul) care se leagă de gheată si apoi se apasă pământul cu coada toporul sau cu ranga, la baza lui.
   Dacă pământul este foarte tare, atunci se folosește ranga la făcut gropile.
   Cam asta este tot. 😇

   Linkul este la dumneavoastră în articol, cel greșit. Eu am încercat să editez, dar din motive neelucidate de mine, tot pe acela mi la trimis.
   Happy WW.!

   Ștergere
 2. Munca serioasa, nu gluma! 😊 Merita efortul - altfel de unde must, vin, compot si cate si mai cate?!
  Zile senine iti doresc, Stef!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam așa este, da !
   Prima dată sunt poftite doamnele, sau domnișoarele, la tăiat via..practic, aceasta ar fi prima lucrare de la vie, apoi urmează verificarea sau, după caz, înlocuirea aracilor. Asta în cazul nostru, pentru că via pe spalier, este cu alte chestii și lucrări.
   Mulțumesc mult, Diana, la fel îți doresc și eu !

   Ștergere
 3. Ce harnicuti! Am mai invatat un cuvant nou! Nu am avut niciodata ocazia
  sa vad asa ceva! O operatiune interesanta. E adevarat ca va dura pana la o recolta,
  presupun cativa ani, dar cred ca asteptarea merita! :)
  Happy WW, Stef!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult, Suzana !
   Acestă operațiune se repetă în fiecare sezon: primăvara, de-vreme.
   Via este destul de bătrână și produce recoltă bogată, an de an. Chiar și un butaș nou de viață de vie, în maximum 3 ani, ajunge produce recoltă; nu la fel de bogată ca una matură, dar face suficienți struguri.
   O zi bună îți doresc, Suzana !

   Ștergere
 4. Nu stiam tehnica aceasta, nici denumirea. Foarte interesant! In satul meu natal, spre Satu Mare, se scoteau parii toamna ca sa nu fie furati. Nu spun cine fura...
  Happy WW!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De obicei această tehnică se aplică doar în podgoriile de coastă, cu terasamente, greu accesibile, așa cum sunt multe astfel de zone la noi în ardeal; și este destul de costisitoare. Doar un sigur par poate să ajungă și la 15 lei bucata, iar dacă înmulțești cu 1000/1500, nu-ți mai trebuie să bei vin și să mănânci struguri în veci..🙈de cruzuit nici nu am zis nimic, este nevoie de 3/4 bărbați serioși, ca să o termini într-o zi.
   La viile de la orașe și șes, se aplică metoda spalierilor din beton care au ancorate trei rânduri de sârme, frumos delimitate, astfel încât poți să ari între rânduri cu tractorul, sau de stropit, tot printre rânduri.
   Poate unii se miră ce caută IMS-ul în poză, ei bine, fără o mașină de teren, este aproape imposibil să ajungi pe niște coclauri greu accesibile, până la vie..ca să nu mai zic când încep lucrările de stropire, pentru că trebuie urcată apa în butoaie, câte 200 de litri la o tură de stropitură, iar uneori este nevoie și de câte 20 de stropiri pe sezon.🙈

   Cam așa se bea licoare a lui Bacus, cu multă muncă și perseverență; iar în ziua de azi ca să lucrezi o vie, ori ești nebun, ori pasionat de viticultură, sau un amator de vin de calitate 😅

   Numai bine îți doresc, Daurel !

   Ștergere
 5. Nu ştiam nici eu de asta, am învăţat ceva. Mulţumesc, Ştef!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o preocupare care într-un timp nu prea îndepărtat, din păcate, va dispărea. Tot mai mulți renunță la vii pentru că investițiile sunt foarte mari, iar profitul nu amortizează munca și cheltuielile.

   Cu mult drag, Potecuță !

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare