O școală cum toate ar trebui să fie - Citate Favorite ep. 2

Școala smart (inteligentă) de la Ciugud Alba. 


Poate ar trebui să fiu mai discret în momentul de față când folosesc noțiunea, școală - nu de alta, dar nu vreau să stârnesc dorința profesorilor și a elevilor de a merge la școală în acestă perioadă, lol :)                      Sursa foto: google

Sursa: google foto 


Uneori stau și mă gandesc cum unii primari fac minuni din aproape nimic, iar alții se fac de toată minunea lui Dumnezeu cu un buget gras pe care administrația lor îl fac "praf", fără a se vedea ceva concret în urma lor după terminarea mandatului..
În fine, nu despre asta vreau eu să vorbesc acum, dar ați prin ideea..
Deșii știam de localitatea cu "pricina", însă nu am crezut că acest primar a dus școala de acolo la un nivel atât de ridicat, încât doar în Japonia se mai pot bucura copiii de tehnica și logistica necesară pentru ca ei să învețe și chiar să se simtă bine atunci când merg la școală..


Urmărind filmulețul de pe yt, am remarcat citatele frumoase de pe pereții holurilor din școala de acolo și am zis că este musai să le împărtășesc cu voi, dar vă las și vouă linkul de pe you tube pentru a vedea despre ceea ce vă ziceam mai sus, despre o altfel de școală.

https://youtu.be/KQ0RrTg193s

Primul citat este de la Spiru Haret cetire și spune așa:

               Cum arată astăzi scoala, așa va arăta mâine țara Al doilea aparține de Tudor Arghezi  și spune:
                           
                        Învățătorul este o lumânare care arde luminându-i pe alții 


Al treilea este mai degrabă un motto, dar cred că are tot meritul de a se afla aici la Citate Favorite și cred că n-ar fi rău să fie admirat de către toți profesorii din țară, inclusiv de părinți.. 


             Copiii sunt ca fluturii care zboară în văzduh. 
Unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate. 
De ce sa-i comparăm între ei ? 
   Fiecare este diferit. 
   Fiecare este special. 
   Fiecare este frumos. 

Mie mi-au plăcut foarte mult aceste citate și cred că fiecare școală ar trebui să urmeze exemplul acestor administratori și să împodobească holurile cu astfel de motto-uri fabuloase din care elevii și părinții ar avea ce învăța.. :)Sursa: google foto Dacă ești un culegător și pasionat de maxime și citate înțelepte,  atunci trebuie să ști că există o "bibliotecă" virtuală găzduită la doamna Zina pe blog, numit - Citate Favorite la care vă puteți înscrie și voi, pentru a savura și alte citate încărcate de alți bloggeri minunați. :) 

                    Comentarii

 1. Nu pot să nu apreciez la superlativ postarea ta. Mă bucur să aflu că există asemenea școli, unde oamenii au asemenea preocupări. Mai sunt și prin alte părți ale țării, dar aflăm atât de rar despre ele. Dacă directoarea ar fi venit beată la muncă sau femeia de serviciu ar fi predat matematica, ar fi vuit presa despre școala asta...

  Sănătate și numai bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult de apreciere și gândurile bune ! :)
   Și bucuria mea este mare când văd că există inovație și progres în învățământ, dar tare mă întristez când constat că școlile care eu le știu de acum 30 și de ani, au rămas tot în trecut, ba într-o degradare care îți provoacă disconfort retinal. La unele am văzut tencuiala căzută, wc în curte, gardurile rupte sau inexistente - ca să nu zic despre interior, că aici se lasă cu plâns..

   Numai bine, Zina și sănătate cât mai multă !

   Ștergere
 2. Inca se fac comparatii si ironii despre copii atat in familie si in scoala. Am auzit ca in scoali sunt interzise...
  Toate cele bune!

  P.s. N-am mai fost la Hapria de vreo 20 de ani, iar in Ciugud niciodata. Urmaresc cu interes modernizarea zonei. Daca se face aeroport, ma stabilesc in Alba Iulia la bloc; casele sunt scumpe si e mult de lucru pentru intretinere...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se fac, se fac și se promovează multă prostie și nonvalorile..
   Evident că la noi lucrurile bune nu merită un cap de afiș, bine că știrile colcăie de atâtea exemple negative care îți dau dureri de inimă.

   Păi n-ar fi rău să veniți într-o vacanță scurtă pe aici prin Alba dacă tot v-ați stricat multe perechi de păpuci pe aceste meleaguri..
   Pe aici prin zonă se face autostrada care leagă Sebeșul de Cluj și de câte ori ajung dau de drumuri blocate și întortocheate..
   Miramaș să văd în generația mea aeroport aici la noi, sau mai ști ?
   Știu că la o casă tot timpul ai de bătut câte un cui și de așezat câte o țiglă, dar sincer, pentru mine terminologia cuvântului bloc, sună straniu pentru mine..
   Merci, numai bine, Daurel !

   Ștergere
 3. Intotdeauna oamenii sfintesc locurile. Cu cat mai multi cu atat mai bine. Este tare frumos sa gasesti asa ceva in fata ochilor. Citatele sunt intr-adevar deosebite si banuiesc ca nu este singurul lucru
  frumos acolo. Multumesc ca ne-ai impartasit astfel de lucruri deosebite!
  O saptamana minunata, Stef!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa este, unde sunt oameni cu inițiativă și gospodari, se vede și se simte.. Exact, să de-a Domnul să fie câți mai mulți astfel de oameni de bună credință :)
   Erau multe lucruri de remarcat din localitatea respectivă nu doar de la acea școală, sigur..
   Poate într-o zi să-mi fac timp să vizitez localitatea cu bicla sau cu vreo mașină și să vin cu mai multe poze și date..
   Cu are drag îmi place să împărtășesc lucruri frumoase pentru oameni frumoși 🤗
   Și eu mulțumesc mult de gândurile tale bune..
   O săptămână frumoasă și ție, Suzana !!!

   Ștergere
 4. Fiind vorba despre citate, voi începe și eu cu un citat ce caracterizează deplin societatea actuală: Multă lume, puțini Oameni. Rar se întâlnesc persoane ajunse ,,sus" cărora să le mai pese de ceilalți. De obicei, e numai hoție și indiferență. Nu pot să mă dau cu părerea despre situația școlilor în România. Nu posed atâtea informații încât să acuz cu vehemență sau să laud autoritățile. Pot să zic doar despre Republica Moldova unde situația e dezastruoasă. Unde și pe unde câte un primar care mai face și el ce poate, căci dacă ,,peștele e stricat de la cap" , ,,coada" încearcă cumva să supraviețuiască. Am în vedere aici: ,,coada" autoritățile locale, iar ,,capul" - guvernarea. Situația e urâtă, mai ales că au rămas în țară foarte și foarte puțini Oameni.
  Îmi pare rău de tot ce se întâmplă acum. Îmi pare rău că cei ce sunt acum în ,,fotolii calde" au distrus, au furat tot ce mai rămăsese încă de pe timpuri. Școala în care am învățat e în sat, era un liceu puternic, cu niște cadre didactice pregătite , cu o clădire frumoasă și spațioasă cu toate condițiile necesare copiilor, care fusese construită prin 1988, deci a reușit să devină temeinică, fiindcă încă era URSS și nu furase toți totul, mai rămăsese materiale calitative și pentru edificiu :) ) Acum, e doar un gimnaziu cu câțiva copii. Da, așa clădire, cu câteva etaje, cu sală de sport imensă, cu o cantină mare, cu săli de clasă pentru fiecare disciplină, acum e doar un gimnaziu vai de el. Dintre cadrele didactice care au mai plecat, care au mai murit, au rămas doar câțiva cu pregătire puternică, în rest , ,,mari profesori" de pe la fără frecvență... În fine, de ce e așa? Păi nimeni nu și-a dat interesul să facă ceva pentru a păstra statutul de liceu, pentru a moderniza clădirea, pentru a angaja cadre didactice potrivite ( căci trebuie să le oferi și niște condiții oportune), pentru a avea elevi și din alte sate. Nimeni nu are nici un interes față de școală, față de sat. Doar interese proprii.
  Știi, cel mai trist e că și acolo sunt citate, ba mai mult, în multe școli când te uiți pe pereți, vezi o oarecare iluzie de fericire, o copilărie frumoasă, un drum senin de mic învățăcel, însă pe lângă desene observi mucegai, sau un perete care de ani buni nu a văzut reparație.
  În școlile private e clar că e altfel, însă acolo ( la noi, în RM) au acces doar copiii,,cuiva" adică cei de bani gata, deoarece dacă ești un simplu bugetar, un om cumsecade care trăiește doar din salariu sau are o foarte mică afacere încât nu are bani grandioși, atunci toate ușile se închid și la propriu, și la figurat.
  Mă bucur că în România se mai vede câte o astfel de rază de lumină și mai sunt încă mulți Oameni adevărați.
  O zi frumoasă și luminoasă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici în RO problema școlilor și a administrației în general, nu este prea mult diferită de ceea ce este la voi.. Totul depinde de primari.. În unele localități am văzut implicare, dar cele mai multe dintre ele sunt de o degradare acută..
   La mine în localitate școala arată jalnic.. Acum 25/30 de ani tot L-ul clădirii era verde, acum au dispărut pomii iar gardul este prost întreținut iar câinii și alte animale cu două picioare zburdă nestingheriți prin curte..
   Totuși ne bucurăm că încă mai există oameni cu inițiativă și de calitate care încearcă să facă ca lucrurile să se miște, însă aceștia sunt puțini și neajutorați cărora li se bagă bețe-n roate și sunt sabotați de către capii cei de sus cu grad ridicat de "stricăciune".
   Nu mai zic de școlile "dotate" despre care spunei că se intră pe multe pile și relații.. Chiar auzisem de la cineva despre astfel de corupți unde chiar și cei cu pregătire serioasă, dar săracii, nu aveau acces datorită că "punga" lor era limitată.. Să sperăm că primarii adevărați se vor înmulți și tragem nădejde că într-un final copiii vor putea să-și satisfacă nevoia de învățare fără a li se umbrii dreptul la un învățământ civilizat și decent..
   Nu mi se pare normal să primești copiii într-o clasă plină cu egrasie și pereți murdari sau cu tencuiala toată crăpată sau căzută..

   Mulțumesc mult Emilia de acest mesaj !
   O zi frumoasă și ție îți doresc !!!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare