Cum m-am lăsat de fumat.


                          Inceputurile

Era prin anii 90 când m-am apucat de fumat datorită anturajului și vremurilor de-atunci, când nu aveam preocupări ca acum mai mult prin casă ca pisicile. 😁
Nici măcar televizor nu aveam. Mergeam prin vecini să ne uităm la desene animate, iar telefon fix cu fir aveau doar trei familii din sat, mai înstărite.. Așa că activitatea noastră de după școală era exclusiv afară în aer liber..
Cum eram mai mulți vecini prieteni și neamuri, era complicat cumva să nu intri în anturaj cu ei și să nu faci ce fac ei pentru că dacă gândeai diferit, cumva erai suspicios. Ştiți voi, nu cumva să vezi ce fac alții și tu nu faci, că ești un potențial pârâtor al celorlalți..
După un timp aflasem că tocmai doi din gașca noastră au început-o cu fumurile și am mai rămas doar eu "descoperit" și cu prietenul meu cel mai bun care nu după mult timp am fost convocați la un "ritual" cu cei mai mari să ne arate cum se fumează, și că n-ar fi rău să încercăm și noi, ceea ce sa și întâmplat..
Știu că eram în podul grădiniței când sau întâmplat primele "degustări" nenorocite.
Prietenul meu a trecut mai ușor peste "reculul" primului fum, însă eu probabil am tras prea cu patos și atunci știu că după primul fum m-am sufocat și era să pic jos, și țin minte că am tușit de numa, numa, și am crezut că nu mă mai opresc din tusa aia.

 Așa a fost, și a fost groaznic.!
Încă de la primele fumuri corpul reacționează la contactul cu acesta.
Este o intoxicare, iar organismul încearcă să facă eforturi mari pentru diminuarea distrugerilor care le poate provoca toxicitatea fumului prezent în celulele corpului .
Dragi cititori, fumători sau nefumători ! Dacă un prieten te provoacă să fumezi, nu-ți este prieten !  Dacă este o ispită pentru tine și îți dă fumuri în nas, nu-ți este prieten! Debarasați-vă de oamenii care vă "inspiră" negativ..!


                       Sursa foto: google


Fumam Bucegi, Carpați dar și chiștoace de peste tot, dar preferatele mele erau țigările Top..

Cât despre mine, eu vă pot spune că deja aveam fixat în mintea mea cum că eu niciodată nu voi fi ca tăticu călcând-i pe urme și să fiu un fumător înfocat ca el sau mulți prieteni de-ai mei, nici măcar microbist consumator de partide de fotbal televizate, la care să petrec două ore într-un stres, înjurături și alte pachete de țigări..
Știam că într-o zi mă voi lăsa de fumat, și nu-mi puteam imagina ca toată viața mea să muncesc și să-mi risipesc o bună parte din venitul meu pe țigări și să-mi distrug sănătatea..


                        Sursa foto:google


După cum vă spuneam, acolo în podul grădiniței, era sala noastră de "ședințe" unde fumam și puneam lumea la cale, până într-o zi când un individ, vecin, mai mare cu câțiva ani decât noi, a dat buzna peste noi și ne-a prins cu țigările la vedere și a spus că ne spune la părinți, ceea ce sa și întâmplat. Eu m-am speriat foarte tare că îl știam pe tăticu foarte hotărât și ferm în judecată și când am ajuns acasă ne - a
ținut ședință, mie și la fratele meu mai mic.
Mie mi-a spus că eu pot să fumez că am fost cel mai chinuit copil din familia lui, dar să fumez de față cu el, nu pe sub ascuns, prin poduri, wc, magazie, ca nu cumva să dau foc la ceva.. Binențeles că n-am fumat de față cu el niciodată pentru că am avut o reținere și îmi era teribil de rușine să fumez în fața lui..
Celuilalt frate, ia zis că dacă mai aude că fumează, îl face să fumeze țigara întoarsă invers, adică cu jăratecul în gură.., deșii am primit okay-ul de la tăticu să fumez, eu m-am lăsat, iar fratimio a primit interdicția de a nu mai fuma, dar fumează până în ziua de azi..🙄                   Cum m-am lăsat.? 
               Spontan, dintr-o dată ! 
                     Sursa foto:google 


Eram în Sebeș - Alba în internatul liceului în anul 1995, prin Septembrie după ce am început anul doi de școală..
Era weekend și după ce am servit prânzul urma să mergem în oraș. Înainte să plecăm din internat, niște colegi au făcut o "colectă" și ne-au zis că dacă le cumpărăm și lor țigări, vom primii câte o țigară de la fiecare coleg, gratis. Practic sau strâns 6 țigarete, și le-am împărțit cu colegul la întoarcere spre liceu, însă pe drum mie mi sa pus așa pe "chelie" că nu mai vreau să fumez, și am scos cele două țigări din buzunar și i le-am dat la colegul cu care mă plimbam și i-am zis dacă le vrea el că altfel le rup, că asta este ultima mea țigară și nu mai vreau să fumez.. Deșii colegul a rămas puțin șocat, "cum de așa dintr-o dată" , și i-am zis că așa mi-o venit mie, iar el nu ma crezut..

De la data aia, au trecut zile una după alta, deșii am fost provocat și ispitit să fumez și chiar am fost rugat, pe lângă alte cumpărături, să cumpăr și țigări la tăticu sau alți fumători din familie, dar nu am cedat nici o clipă, iar acum sunt 25 de ani de la acea dată și nu regret nimic..

Dragi fumători, să știți că nu este prea târziu, sau prea greu să vă lăsați de acest stupid viciu, iar dacă cumva citesc aceste rânduri și dintre cei care nu au fumat niciodată, atunci, atât eu, cât și alți fumători,  vă spunem să NU încercați această mizerie, nici măcar din curiozitate. Stați departe de acest viciu, murdar, scump și care te leagă de el prin dependență..
Este mai bine să ascultați sfaturile celor care au trecut pe-aici, decât să regretați o viață..!

Să nu-mi spuneți că nu se poate să te lași de fumat, că nu vă cred..!
Dacă eu și alți am putut, și voi veți putea să renunțați fără nici o problemă și veți vedea diferența..

Mă opresc aici în speranța că am putut cumva să vă inspir, și la fel ca mine să aveți gândul și dorința pentru schimbare, pentru întoarcerea înapoi, pentru că se poate trăi fără, și încă mult mai bine, frumos, sănătos și curat..
Indiferent cine din familia ta sau grupul de prieteni, te inspiră negativ, înseamnă că NU te iubește. Nu însemni nimic pentru ei și ar trebui să stai departe de astfel de oameni, pentru că anturajul și prieteniile false, îți fac doar rău.. Nimeni care te iubește cu adevărat nu-ți vrea răul.!

Vă doresc doar bine, sănătate și renunțare cât mai grabnică la fumuri..!

                        Sursa foto: google 

Comentarii

 1. Felicitari pentru reusita si pentru toate articolele pe care le-ai scris pe tema dezastrului ce poate fi cauzat de fumat.
  Sustin afirmatia ta: cine nu fumeaza, sa nu incerce. :)

  Saptamana minunata iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc mult de apreciere, Diana.!
   Exact așa cum ai spus, chiar că fumatul este un dezastru, în special pentru cei care nu se pot abține în public sau este musai să fumeze din mers producând neplăcere la toți oamenii pe lângă care trec sau cu care se intersectează..
   Spunea Rux la un momendat că uni fumători ar trebui să de-a examen psihologic înainte să se apuce de fumat, și așa este, pentru că mulți care țin pipa între degete pot provoca mult rău, atât lor cât și semenilor, chiar mediului înconjurător..
   Corect! Cel mai bine este să nu "guste" niciodată o țigară, este cea mai bună soluție..
   Și ție o săptămână Superbă îți doresc !

   Ștergere
 2. Mi-a plăcut enorm articolul! Pe lângă faptul că e un exemplu bun de luptă cu viciile, e scris din tot sufletul. Iar momentele autobiografice îi dau un farmec aparte.
  Mulțumesc pentru scrierile ce inspiră lumea la viață sănătoasă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Offf Emilia, îți mulțumesc mult de cuvintele frumoase!!
   Mă bucur mult că ți-a plăcut !
   Într-adevăr am pus mult suflet în crearea acestor articole în speranța că poate va fi cineva atins de aceste mesaje și se vor lăsa de fumat, sau măcar să se gândească de două ori înainte să-și aprindă țigara, pentru că mai suntem și noi cei care nu fumăm și ne face rău fumul de țigară, apoi mai sunt și copii și chiar animale.. De ce nu, chiar ar putea să asculte puțin din aceste exemple și sfaturi care sunt pentru binele lor, până la urmă..
   Eu îți Mulțumesc mult pentru mesaj și incurajare, o săptămână frumoasă îți doresc.!

   Ștergere
 3. Felicitari!
  Vai, da mult ai mai fumat … 😅
  Eu sunt veteran pe langa tine … De vina este sotul meu ca el ma învatat sa fumez … dar tot el ma si ajutat sa ma las de fumat … dupa aproximativ 20 de ani! 😅
  Acum totul este respirabil la noi in casa … si asta de 10 ani!
  Saptamana frumoasa, Stef!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult Ella.!
   🤣🤣🤣 Da, așa este, a fost o perioadă relativ scurtă și să ști că și în acea perioadă nu fumam foarte mult și mă bucur că a fost o zi în care am spus STOP, până aici..
   Mă bucur nespus de mult că și pentru voi a fost o zi în care ați tras linie și ați rupt-o cu fumurile..
   Da, 20 de ani este ceva să fumezi continu, însă corpul mai ales în tinerețe se reface foarte bine..
   M-aș bucura să aud de câți mai mulți fumători că renunță la fumat și vor lăsa ca aerul curat să le "inunde" casa și plămânii lor..
   Săptămână frumoasă îți doresc și ție!!!

   Ștergere
 4. Nu am fumat niciodata si nici nu imi palc oamenii care fumeaza, dinte apropiati fumeaza doar socrul dar el stie ca nu ne place la nici unul din familie viciul lui. Oricum nu vrea sa se lase. Nu m-a tentat niciodata, a fost la fel si cu cafeaua...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur pentru tine că ești curată din acest punt de vedere !
   Super tare să auzi de oameni care n-au avut tangență cu fumurile acestui viciu..
   Așa este, noi care nu fumam avem cumva retinerea asta când vine vorba de a fuma cineva lângă noi.. Eu de exemplu, aproape zilnic am de pătimit din cauza celor care fumează în public și n-au bunul simț să se retragă la vreo 10 metri să fumeze acolo deoparte, nu să afume pe toată lumea..
   Din păcate încă mai am și eu niște membri din familie care le cam trag..
   Despre cafea eu am redus-o destul de bine, de la trei pe zi mai beau doar una dimineața la 7 cu lapte dar vreau să mă las și de cafea că mi-e nu-mi face bine..
   Seară Frumoasă îți doresc!!!

   Ștergere
  2. Mie nu imi plac oamenii care fumeaza pe strada si merg in fata mea. Ei nu isi dau seama sau nu ii intereseaza ca tot fumul pe care il expira imi vine mie in fata. Probabil ca se gendesc ca daca sunt in aer liber, nu se simte fumul. Sau nu le pasa daca se simte sau nu.

   Ștergere
  3. Eu dacă merg pe același drum și cineva fumează, ori aștept să o ia i-a înainte, ori îl depășesc eu..
   Cred că ai dreptate cu partea finală unde spuneai că nu le pasă..Păi nici nu le pasă, cel puțin eu asta simt și văd..parcă simt o plăcere, uni dintre ei, atunci când își aprind pipa în public, că îi pot afuma și pe alții..
   Mulțumesc, Noapte Bună !

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare