Laptele de Cocos

Sunt puține preparate pe care le fac în bucătărie, și asta nu ne apărat că nu-mi place, dar știți voi mai bine cum este atunci cand tu ca băiat ai (am avut o bună parte din viață) lângă tine trei surori plus mama, că dacă una nu avea chef de gătit ceva, sigur o apuca pe alta, iar noi băieții eram doar pentru decor prin bucătărie, iar uneori ne scoteau afară că eram prea mulți pe metru patrat😂

Așa că unul dintre preparatele pe care îl știu face bine și chiar sunt rugat de multe ori de pofticioase, este laptele de cocos.

Cum alegem o nucă bună  ??

Pentru că nu trăim la tropice ca să avem din belșug acest deliciu, atunci alegerea unei nuci de cocos devine artă, și cu toate astea, din 3 nuci este posibil să nimerești doar una bună..
Au fost cazuri când din două nuci cumpărate, ambele au fost stricate, putrede, iar estetic erau impecabile..

Nuca de cocos este poate singurul fruct care se miroase, se ascultă și se studiază cu privirea..



      Sursa imaginii:google foto


Cum aleg eu: pun retina pe toate nucile din coș, cutie, stand etc. și pun mâna pe cea mai "păroasă", cu cât are mai mulți peri pe ea, cu atât este semn că nu-i prea veche, cu cat este mai "cheală" cu atât poți să o lași în pace că-i din secolul trecut  ha, ha :P
Mai departe, o duc la ureche si o scutur puțin, dacă-i sună apa-n cap e okay, dacă nu se aude nimic o vâr de unde-am luat-o, (am găsit și nucă găurită și fără suc în ea, probabil au băut apa cei de la depozit sau șoferii)

O duc la nas și o miros, dacă are miros de mucegai, la-re-ve-de-re, o pun la loc, apoi o studiez și dacă are pete de mucegai nici nu mă mai complic..

Cum scot apa din interior ?
Nuca are la unul dintre varfuri 3 ochi, iar unul dintre ochi este moale, dar este căpăcit și toate 3 seamănă aproape identic.

Ce folosesc ?
Eu folosesc pentru perforare o frigăruie metalică cu care probez și aflu imediat ochiul moale, apoi înfig "spiţa" în interiorul nucii si largesc putin gaura..
Se mai poate perfora si cu o surubelnita (distilată) sau ceva ascuțit, merge și cu tirbușonul..

Important !!!
Nu faceți greșeala pe care o fac cei mai mulți, adică, imediat după ce au găurit nuca, introduc paiul in interior și beau apa, ori golesc apa intr-un pahar și o beau imediat..
Până nu ai desfăcut nuca să vezi dacă miezul este perfect sănătos, nu bea apa, pentru că de cele mai multe ori miezul este putred iar apa aceea băută de pe miezul stricat îți poate face mai mult rău decât bine, vorbesc din experiență, nu am glumit de data asta !!

Cum o desfacem ?

Dacă vreți să folosiți coaja pentru diferite decorațiuni și vreți să o spargeti astfel încât să obțineți două jumătăți, atunci vă dau un pont (și sa îmi mulțumiți)

Aveți nevoie de un ciocănel sau poate chiar și cu sucitorul, iar dacă nu vă  intereseaza coaja, atunci o puteți da de podea, de perete, de dușumea, de gresie și faianţă, sau aruncată din elicopter, ha, ha, ha, glumesc :)
Un ciocan mic este ideal, apoi începeți să loviți nuca pe toate părțile, dar nu prea tare ca să nu crape !
O loviți cu lovituri repetate pe toată suprafața, astfel încât să se desprindă frumos miezul de pe coajă, iar după care aplicați pe centru nucii niște lovituri mai tari, in special pe cele două nervuri și așa puteți obține două jumătăți, (nu vă va ieșii din prima, dar o să vă experimentați)
uni o taie cu flexul, dar nu recomand. !

Mai departe, veți avea nevoie de un  bol  nu prea mare, (cât să intre miezul de nucă) (eu folosesc două, pentru că așa sunt eu mai complicat, dar curat, pentru că nu-mi place să risipesc miezul pe toată masa) un cuțit, o carafă (cană de sticlă de 1 litru) sau poate fi și din porțelan, lemn, etc.. sau oală mai mică de un litru,  si binenteles blenderul..
Veți mai avea nevoie de o  strecuratoare de ceai, sau tifon, eu prefer tifonul împăturat în două pentru că îți va fi mai ușor să storci bine conținutul, iar dacă vei fi singur, (adică nu te ajută nimeni să toarne iar tu să ți tifonul) cea mai bună soluție este strecuratoarea..

Important !!!
Dacă după ce ați spart nuca, miezul trebuie să aibă învelișul acela frumos de culoare maro spre roșcat, uscat, dacă are cateva pete mici de putrefacție, îndepărtați cu cuțitul și curățaţi bine miezul afectat, dacă nuca are pete mari de stricăciune și a ajuns și la miezul alb, aruncați nuca, NU merită efortul + ca nu are gustul plăcut, apoi vă puteți îmbolnăvi..
Este simplu, dacă învelișul nu este curat, apoi când o scoateți afară din coajă, rămâne lipit de interiorul cojii acel înveliș, atunci miezul este puternic afectat și nu trebuie să vă riscaţi sănătatea, plus că are gust rău..
Am insistat pe chestia asta pentru că eu nu am văzut la tutoriale și alte bloguri să vorbească și de acest aspect destul de important..

Important !!!

Nu răzuiţi pelicula exterioară a miezului, oricum rămâne în tifon sau strecuratoare și nu afectează culoarea, dimpotrivă, acolo se află multe vitamine și gustul intens de cocos, a fost alt pont (mulțumiți și pentru ăsta :))  )

Tăiați miezul în bucățele cât de mici (circa 1 cm) (uni îl dau pe răzătoare) pentru ca să nu forțați blenderul, timp în care puneți la încălzit 800 de mililitri de apă, dar să nu fie fierbinte, să fie undeva la 40 de grade, apoi o puneți în blender împreună cu miezul deja mărunţit și începeți mixarea pe treapta 1 și după vreo 30 de secunde mutați pe o viteză mai superioară, sau treapta a doua, cam un minut..
Apoi se face strecurarea, dacă vreți, puteți adăuga și apa din nucă peste lapte, cum doriți, și îndulciţi cu două linguri de miere.
 Nu merită să stricați această bunatate, cu zahăr, dar dacă nu aveți miere puteți pune și zahăr, sau chiar să-l beți așa..
De preferat ar fi consumat atunci proaspăt, dar se poate pune și la frigider unde poate sta două/trei zile, dar cu folie deasupra să nu prindă gust de frigider..
Se poate bea gol, cu cereale, biscuiți, cu pâine și gem (eu cu pâine unsa cu fineti :)) ),

Conținutul rezultat, adică miezul stors nu-i mai prea bun pentru că a ieșit aroma din el, așa că trebuie aruncat sau cine stă la curte este bun pentru compost sau împrăștiat pe jos prin grădină (este biodegradabil)

Cojile nu le aruncați la gunoi, sunt bune pentru tot felul de chesti decorative, sunt un element foarte bun pentru aprinderea și întreținerea focului și se poate obține carbune natural bun pentru spălat pe dinți etc, etc..

Poftă Bună !!!




Sursa imaginii:google








Comentarii

  1. Pfuuuaiii, ce poftă mi-ai făcut! Mulţumesc pentru informaţii, e bine de ştiut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu Multă Plăcere !
      Atunci trebe să-ţi faci, și chiar este ceva delicios, mai ales dacă îți place cocosul, pentru că mai sunt și care nu le place, dar acest lapte este altceva..
      Duminică Faină mai deoparte !!!

      Ștergere
  2. Oaaaaaa ce articol fain si complex :D. Poate faci si ceva poze cand mai pregatesti - ar fi foarte utile:). Cojile cred ca sunt asa de faine - ca sa faci diverse din ele ;)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți Mulțumesc Rux !!!
      O să fac și poze si le adaug în articol, poate chiar săptămâna viitoare că am o nucă cumpărată de vineri..
      Se fac lucruri chiar faine din cojile de cocos, mici boluri, pușculiţe, pene pentru corzi, mici obiecte decupate, mozaic, etc
      Este o structură lemnoasă foarte tare, asemeni osului..

      O după-amiază Plăcută de duminică îți doresc

      Ștergere
  3. Norocul meu ca nu m-a lovit pofta! :)) Nu-i tarziu! :)
    Multumesc pentru ponturi.
    Mie mi se pare cam complicat dar... abia am invatat sa fierb apa!
    Fain articolul! Foarte fain!
    Seara frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, ha, ha :)))
      Mulțumesc Mult !
      Nu-i deloc greu, chiar deloc.!
      Alegi nuca, în principal o scuturi și dacă clocăie apa o pui în coș, e bună, aproape bună.. Cauți ceva ascuțit, un tirbuson de ex și afli unu dintre ochi nucii care este mai moale și gauresti nuca, golești apa, după care spargi nuca chiar de se face bucăți, nu contează că dupaceea se despică miezul ușor cu un cuțit ascuțit, apoi maruntesti miezul și gata.. pui cam 8oo ml de apă călduță, nu fierbinte și dai pe blender, strecuri cu un tifon sau dacă faci singură nu prea merge cu tifon că nu stă, sau prinzi cu un elastic de gatul vasului și asta este tot..:)

      Super să reușești că este chiar joacă de copii..
      O Noapte Bună Diana !!!

      Ștergere
  4. Poate sa fie foarte sanatoasa aceasta licoare dar … mie nu-mi intra pe gat!
    Are un gust … Bleag! 😅

    Sa ai o saptamana frumoasa! Multumesc de toate mesajele lasate la mine pe blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când vine vorba de gusturi și plăceri, normal că nu ne băgăm peste gustul nimănui..
      Probabil că nu-ţi place cocosul deloc iar acest lapte accentuează mai tare aroma.. :)
      Nici mama nu se atinge de lapte, în schimb prăjituri mănâncă cu cocos, ciudat :)

      Cu multă plăcere pentru mesaje și o
      Săptămână Bună să ai !!!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare