Cap 7 Fumatul Favorizează Căderea Dinților !

Fumatul produce carii dentare !!!Sursa foto:pinterest.comVă vând un pont, dar pentru acest pont să nu-mi mulțumiți, pentru că mai mulțumit aș fi să vă văd departe de pachetul cu țigări !
[Evitați aprinderea țigărilor cu chibrite, sau, dacă nu aveți o brichetă atunci în momentul aprinderii tigaretei, trabucului sau al pipei, pur și simplu aprinzi tigara fără să o pui în gură și o lași cateva secunde să ardă sulful, sau, după ce ai aprins chibritul, aștepta câteva secunde să ardă  sulful de la vârful chibritului și dupa-aceea aprinde țigareta..
Si încă un pont, dacă sunteți printre cei care nu inhalaţi, adică plimbaţi cateva secunde fumul in gură, atunci trebuie să știți că vă expuneti la o mare uscaciune cavitatea bucată, motiv pentru care, un pahar cu apă sau un ceai ar fi mai mult decât recomandat să aveți lângă voi, dar nu alcool..
Alcoolul asociat cu fumatul fac priză buna pentru declanșarea diferitelor forme de cancer.]


Sursa:pinterest.comAcum  fumătorii și aici o să-mi argumenteze că sunt și nefumatori cărora dintr-un motiv sau altul, si-au pierdut dinţii, sau au o dantură praf..

Este adevărat că și dacă ai ținut o petardă între dinți este același rezultat.. Dacă primești o potcoavă de la caluţ în figură, dacă desfaci dopul de la bere cu dinții, dacă mănânci un vagon de bomboane și ciocolate, dacă te droghezi, dacă iei un dog în gură, nuuu ?

Dacă bei o cisternă de cola, dacă tot timpul, pe lângă sarea adaugată pentru gust în mancare, tu adaugi peste măsură de fiecare dată, dacă la fiecare masă tu mănânci muraturi care au conținut ridicat de sare si oțet, toate astea sunt motive să zici că oricum îți pică dinții, și ai dreptate, că astfel de exagerări nu se lasă fără ca dantura sa nu aibă de suferit rău de tot, și nu doar dantura !

Fumatul este un factor major pentru căderea dinților, iar eu n-am prea văzut fumatori cu cel puțin 10 ani activi de fumat, să fie cu toată grebla întreagă, eu n-am văzut, dimpotrivă, văd tineri mult mai tineri decât mine, chiar la mine în familie, care au carențe mari la dantura lor, dar trag bine din cui..


Sursa: pinterest.com


 Nu mai vorbesc despre cei care fumează doar în gură și țin acolo fumul cateva secunde, dezastruos cât rău poate să facă la tot ORL-ul. [Fumătorii de trabucuri și pipe, dar și cei cu țigara clasică]

Pur și simplu, atunci când tragi fum în gură, tu nu faci altceva decât să usuci puternic cavitatea bucală,  seci saliva din gură care este vitală pentru dantură, și nu numai..
Am zis-o cu cuvintele mele că toate astea au o interpretare stomatologică pe care eu n-o cunosc, dar nu este filozofie, nu este ceva ultra științific, este cât se poate de simplu..

Din momentul în care ți-ai pierdut un dinte sau o măsea, deja forma gurii se schimbă, când ai mai multe lipsuri de dinți, fața toată își schimbă trăsătura și nu cred că place nimănui acest lucru să te vezi în oglindă cum ți sa schimonosit fața..
Asta face fumatul, pe lângă faptul că îți pierzi rând pe rand dinţii, dar atrag după sine și alte probleme, întrucât fumătorii nu se prea grabesc să-şi rezolve problemele stomatologice..Sursa foto: goole


Dacă ziceți și credeți că se poate și fără dinți în gură, și că sau inventat proteze, implanturi și tehnică dentară, atunci eu nu vă contrazic, însă eu cred că nimeni nu ar vrea să mănânce un măr pe care nu-l simte în gură, nu știe ce gust are..
Dinții noștri naturali sunt foarte importanți, pe lângă asigurarea unei masticaţii bune, și simț, și gust al mâncării..

Dacă sunteți tineri și citiți aceste randuri, este bine să luați toate aspectele în calcul înainte de a incepe o viața a fumurilor !
Dacă deja fumați, atunci nu o să vă fie prea greu să vă opriți și să renunțați încă de timpuriu la fumat..Sursa:pinterest.com


Comentarii

 1. Hi Stef!
  Eu ieri am împlinit 10 ani de cand nu mai fumez! Yeeee!!!!
  Parca am si uitat cum e … 😅
  Ma bucur enorm de rezultatele de la vot!!!!
  Cheers!!!
  Pentru o viata mai buna … sper!

  Sa ai o saptamana cu spor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bravooo Ella !!!
   Mă bucur enorm de mult de cei care au biruit acest obicei nefast !
   Eu anul viitor împlinesc 25 de ani, bine, eu doar câțiva ani am fumat așa pe apucate, dar vorbesc eu mai mult despre asta într-un articol întreg..

   Da, era evident rezultatul, dar m-am bucurat mult și eu :)
   Și eu sper la o viață mai bună și eu cred că se poate, doar să se vrea, sunt speranțe, eu așa cred..!
   Eu cred că dacă reusim să starpim cu desăvârșire acest partid roșu, eu zic că va fi mai bine, și nu zic ca și cum pe ceilalți nu ia interesat hoția, dar una este să furi ouăle de sub cloșcă, și alta este să furi cloșca cu totul, alt exemplu nu mi-a venit.
   Nu sunt cu politica, dar dacă vrei să privești un pic atent îți poți face o idee și să faci diferența, asta cred că e.

   Săptămână frumoasă îți doresc și eu !!!

   Ștergere
 2. Stiu si eu mai multe cazuri. Cel mai tare m-a frapat (ca sa nu zic socat) cel al unei foarte tinere (undeva la 19-20 de ani) colege de facultate...
  La un examen nu a putut fuma si a venit si nemachiata. era ... pamantie la fata, tremura toata si gaurile negre din dinti erau si mai vizibile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce mă doare cel mai mult este și faptul că nici nu recunosc că fumatul chiar este nociv și că le face rău iar pe deasupra așa cum ziceai, le strică și frumusețea chipului..

   Undeva prin 2000 lucram la o firmă și aveam un coleg care avea un sprint incredibil, vreau să zic la mers, nu mă puteam ține de el, acum m-am întâlnit cu el de ceva vreme și am incremenit cât sa schimbat, în rău, dar ce ma îngrozit a fost faptul că i sa micșorat pasul și merge mult mai incet decât mine, bine, știu că fumează mult și bea multă tărie, iar astea asociate împreună își lasă profund amprenta pe toată ființa lor :(
   După ce mulți, în special femeile care își pierd dinții, doar machiajul ce le mai poate face să arate bine, iar uni fumatori, sau ele, nu le mai rămân bani si pentru "reparații" dentare, pentru că fumatul și costă :/

   Mulțumesc Rux, zi faină !!

   Ștergere
 3. Fumatorii sunt mai predispusi la parodontoza, dar cauzele parodontozei sunt multiple. :) Pentru dantura sanatoasa factorul genetic e foarte important. Exista copii care au probleme cu dantura desi parintii lor nici macar nu-s fumatori, dar nu au dantura buna, genetic... Cariile si alte probleme au cauze multiple.
  Igiena orala este, de asemenea, extrem de importanta. Degeaba unii nu fumeaza daca resturile de mancare raman intre dinti si distrug gingiile; degeaba nu fumeaza daca obisnuiesc sa consume lichide (si solide) fierbinti; degeaba nu fumeaza daca au carente de vitamine; degeaba nu fumeaza daca... multe.
  Afirmatia ca fumatorii nu se grabesc sa-si rezolve problemele dentare e hazardata. :) Nu doar fumatorii nu se grabesc sa-si rezolve problemele dentare.

  P.S. "Lichidul" maroniu al unei tigari (fara filtru din fabricatie - cu fostele tigari "Carpati" fara filtru era cert efectul anestezic) care e lasata sa arda intr-o farufurioara, de exemplu, poate fi folosit ca anestezic local in cazul durerilor de dinti cu "gaura de carie" si omul are timp sa ajunga la un cabinet stomatologic fara sa suporte teroarea durerii . :)

  Zile senine iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este adevărat că există multe cauze care duc la pierderea dinților, dar ca fumator trebuie din start să-ți asumi acest risc pentru că fumul nu se joacă iar dantura unui fumator o încasează rău de tot..

   Noi suntem 7 frați, 4 băieți și 3 fete, fete nu fumează nici una si au dantura reativ bună, dintre băieți era o vreme cand fumam toți, dar eu am fost primul care am renunțat foarte repede la fumat, apoi pe parcurs a mai renunțat unul..
   Ce vreau să zic este că doi au fumat foarte mult și încă o trag bine, dar nu vrei să ști ce greblă avariata au cei doi, plus un nepot care este cu 13 ani mai tânăr ca mine dar dantura lui este catastrofică pentru vârsta lui de sub 30 de ani, o fi genetic, să fim serioși ?!
   Nu zic că eu nu am avut unele reparații, că doar sunt trecut de 40 de ani și n,am ținut petarde intre dinți și nici nu am făcut exagerări, dar am fost și am văzut de dantura la timp..
   Ai dreptate că deșii sunt mulți care fumeaza mult și sunt conștienți de efecte, sau poate nu, dar amână mersul la stomatolog spre paguba lor, dar asta este o altă chestiune..

   Știu că societatea este clădită pe "nisipuri mișcătoare" dar nu vreau să fiu eu contribuabil la întreținerea pib-ului..
   Dacă cineva gândește că fumează ca să ajute la economia țării, sau să ajute pe cei care lucrează la fabricarea țigărilor, este problema lor, dar eu nu pot concepe așa ceva și nu doresc nici la alții să aibă o astfel de gândire..
   La fel îți doresc și eu !   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare