Decalog Antifumat cap. 4

Fumatul-Risc crescut de producere a incendiilor !!!


Cea mai mare certitudine că fumatul produce incendii este, și trebuie s-o recunoașteți, sunt  banii voștri, dar despre asta vom vorbi pe larg intr-un alt capitol destinat acestui aspect..

Să nu-mi spuneți că voi ca fumători nu ați întâmpinat, cel puțin, un eveniment neplăcut legat de aspectul arderii sau accidentării cu țigareta aprinsă, blugi pârliţi, haine găurite, papuci arși (cei mai mulți fumători sting mucul cu papucii), vati uitat vreodată de curioși măcar cum arată talpa încălțămintei voastre, probabil că nu  ?!
Pe mine chiar m-ar interesa să știu dacă îmi poate arde incaltamintea stingerea tigaretei aprinse, pentru că totuși, sunt 400 de grade..

Cât despre aruncarea mucurilor aprinse așa la întâmplare, ce să zic, aproape jumătate dintre fumători, sau poate chiar mai mulți, aruncă chistocul aprins la intamplare riscând să provoace incendii..

Eu am văzut patru asemenea întâmplări :(
De două ori am văzut cum ardeau pubelele din plastic, una era agățată cu suport pe stîlpul de electricitate și ardea ca o torţă, și una era cu carcasă metalică dar cu interiorul era din plastic, vă dați seama câtă inconștientă, să arunci mucul aprins la tomberonul care conține multe ambalaje din hârtie și plastic.

Alt caz, era cineva ce se plimba cu oile pe o colină, când a aruncat chistocul aprins în miriștea uscată care a luat foc imediat, din fericire sa intervenit de către noi cei care am fost mai mulți prin zonă și am stins focarul la timp..

Un caz mai delicat pe care l-am văzut chiar la mine în familie, a fost cu fratele meu cel mai mare care era băut și a adormit pe spate pe canapea cu țigara între degete și cu mâna sprijinită pe picior, din fericire eram prin verandă și trebuia să caut ceva când am văzut că ieșea fum din blugii lui iar el dormea, eu am înlemnit..
Eu consider că Dumnezeu la iubit și a făcut ca să fiu in acel moment prin casă pentru că se putea produce o dramă:((

Ca fumători aveți o grijă în plus, sau ar trebui să aveți, cum și unde aruncați chiștocul aprins, sau chiar chibritele aruncate aiurea.!

Chistocul aprins are 400 de grade când este aprins, și crește mai mult când este aruncat așa pur și simplu fara al stinge.

Eu văzând zi de zi fumători, fie mergând prin oraș, fie așteptând intr-o stație, așa am putut treage o concluzie observandu-le comportamentul legat de fumat și am putut obserav următoarele: din 5 fumătoare, 3 aruncă chistocul aprins la întâmplare și doar două îl sting și apoi îl aruncă, iar la masculii fumători problema este mai gravă, doar 1 din 5 aruncă mucul după ce la stins..:(

Intrebare ???
Ce se întâmplă, (hai să zicem că sunt jumate care își sting mucurile, și jumate nu) cu țigările aprinse aruncate la nimereală, pe incredere ???

Cine poate garanta că acel chiștoc aprins se va stinge singur, și sigur nu-l va lua vântul pe sus și să-l arunce unde, spre ceva, și să aprindă ceva, aveți certitudinea asta ???

Altă-ntrebare: crezi tu că cele 400 de grade din chistocul tau aprins pe care l-ai arunca pe marginea drumului nu va ajunge pe miriștea de alături și să se producă o catastrofă.. ???

Altă-ntrenare: de ce aruncă șoferii mucurile aprinse de pe geamul mașinii, cand automobilul este dotat cu scrumieră încastrată în bord ???

Google foto

Am văzut fumători care sfidează pur și simplu avertismentele, stop fumat, ca și cum ar merge pe premiza că totu-i okay, că dacă nu sa întâmplat ieri nu se întâmplă nici azi, și astfel pun în pericol atât viața lor, cat și a semenilor + bunuri si valori, sau locuințe, chiar o fabrică,uzină etc,etc !

Așa ca fumători în mare parte cam toți aveți o sursă de aprins țigara, o brichetă, o cutie de chibrite, etc, altfel ne având sursa ce îți aprinde tigara nu vei putea fuma.
Ce vreau să zic, este faptul că pe lângă pachetul cu țigări și sursa de aprins țigara, ar trebui să mai aveți un accesoriu foarte important la voi care poate elimina din start două probleme majore ca rezultat al fumatului..
1. Este riscul de accidente rezultate de la țigareta aprinsă sau posibile incendii, și 
2. Este mizeria, chistoace, scrum, bețe de chibrite aruncate la întâmplare datorită faptului că vă lipsește acest accesoriu..
Acest accesoriul se numește scrumiera portabilă, sau scrumiera de buzunar..Sursa foto:pinterest.com

Veți gasi astfel de scrumiere de buzunar de la cele mai mici prețuri până la cele extravagante și astfel se elimină din start mizeria și posibilele incendii, este greu + că vi le puteți confecţiona chiar voi din diverse chesti, dar nu voi insista pe acest punct întrucât voi vorbii mai pe larg in ultimul capitol sau poate voi face un articol special despre scrumiera portabilă, vom vedea..

În încheiere, vă rog să dați dovadă de oameni maturi atunci când vă debarasaţi de mucul aprins și asumaţi-vă riscul pentru a nu pune viața voastră în pericol, al semenilor și bunurilor..

Renunțarea la fumat este și renunțarea la grija și frica de a da foc oricând la ceva..

Fiți liberi de fumat, și de riscuri !!!


               Sursa foto: google


Comentarii

 1. Cred ca multi sunt inconstienti. Cine stie cate nenorocite incendii nu au produs tigari aruncate aprinse?
  Pe langa exemplele date de tine:
  - un incendiu produs intre blocuri de cineva care a aruncat o tigara de pe balcon (sau geam)
  - cand il plimba pe Dodo de vreo 3 ori ne-au picat de la balcoanele diversilor locatari, printre crengile pline cu frunze (mai erau si uscate mare parte) ale teilor mucuri de tigara arzand, unele ratandu-l pe Dodo sau pe mine la milimetru [ mai si radeau inteligentii)
  - mie cineva mi-a stins pe mana o tigara: vorbeam cu o prietena si s-a sprijinit cu tigara fix de mana mea (as putea sa ii fac reclama ca era cica vedeta, sa zicem... Bogdan lol)
  - stiu si eu un caz care a adormit cu tigara aprinsa si a dat foc la sufragerie - noroc ca s-a trezit la timp
  In plus in fiecare zi stau sa fac slalom printre fumuri (ba e unul aruncat in cos, am vazut si eu... cos de plastic - inconstienta), ba prin tufisuri...ba pe jos pur si simplu.
  Si de cate ori nu am auzit de incendii provocate la munte..... :(. In fine... tine si de educatie pana la urma. Hai ca se intampla o data din greseala... dar cand este o chestie pe care o faci mereu nu ai nicio scuza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acum vreo doi ani urcam la pădure cu un prieten si undeva la cateva sute de metri ardea o miriste iar focul se extindea virtiginos spre padurea din apropiere.. si cum mergeam numa ne trezim cu padurarul cu motocicleta lângă noi și ne întreabă nervos că cine a dat foc, iar noi i,am spus că nu avem foc la noi și nici nu fumăm, apoi a urcat mai departe și la marginea padurii a găsit niște ciobani care au fumat și din cauza aruncarii aiurea a chistocului sa aprins..
   Și câte și mai câte astfel de tragedii nu se întâmplă din cauza neglijentei și așa cum ziceai, din cauza lipsei de educație..
   Uni pur și simplu nu gândesc, nu realizează ce periculos poate fi, atât pentru ei, cât și pentru familia și semenii lor..
   Așa este, nici nu mai stau în mijlocul mulțimii că exact cum ai pățit tu poate patii ori cine, ori să mergi acasă cu haina găurită..

   Asta ce ziceai cu aruncatul țigării aprinsă de la nustiu ce etaj jos pe o fată sau copii sau animale, mie mi se pare bătaie de batjocură și nerușinare cruntă care ar trebui pedepsită, deșii este destul de complicată chestiunea, cel mai bine ar fi să eviți astfel de zone unde ști că sunt asemenea "animale" sălbatice cu două picioare, este mai bine să eviți tu astfel de situații, și îmi pare rău să aud de asemenea chesti urâte care le fac uni crezând că se distrează și se simt bine jucandu-se cu focul și producând amărăciune, suferință și dezgust cuiva :(

   Seară Frumoasă îți Doresc !!!


   Ștergere
 2. Talpile pantofilor mei arata bine, in general, pentru ca nu sting tigara strivind-o sub talpa incaltamintei (nu fumez pe strada). Dar, da! :) Am gaurit cateva haine, si mi-am dat si foc la breton - si la gene! - o singura data, aprinzand tigara de la flacara aragazului (eram la inceputul carierei de fumator) :)
  E tare periculos sa adormim cu tigara aprinsa! Chiar ca a avut noroc fratele tau - noroc si cu faptul ca jarul tigarii n-a ajuns pe ceva extra-inflamabil.
  Cand tigarile aruncate la intamplare, fara a fi stinse, sunt fumate pana la filtru e mai greu cu incendiul, dar asta nu exclude un eventual incident sau o eventuala tragedie. A! Acum cativa ani, cand am zugravit, unul dintre zugravi a aruncat chistocul in cosul de gunoi - si cred ca nu l-a stins bine si ce era in cos s-a aprins (ardea mocnit si nu stiam de unde “naiba” e mirosul de fum!
  De ce arunca soferii chistoacele pe geam?! Hm… Unii ar spune: “neam de manivela”. :)
  Faza! Uite cum imi amintesc una-alta! Am fost intr-o masina in care, pe geamul din partea soferului, a ajuns chistocul aprins aruncat de soferul care conducea masina care era imediat in fața noastra! Mamaaaa, ce scandal a iesit atunci. Cred ca soferul acela n-a mai aruncat niciodata chistocul pe geamul masinii.
  Si inca una: un fumator de la un etaj superior si-a aruncat intr-o noapte chistocul peste balcon si acesta a aterizat in balconul unuia de la etajul unu si au luat foc niste carpe… Era vara, era noapte si ne intorceam de la gara. Am trezit oamenii si le-am spus ca au flacari in balcon. Au crezut ca facem misto de ei, dar apoi ne-au multumit. Si atunci s-a lasat cu scandal.
  Cei mai multi folosesc bricheta, nu chibrituri - cu chibritul (pentru cei care nu se pricep) e mai greu de aprins tigara pe strada, mai ales cand bate vantul. Chibritul ars l-ar putea pune in cutie, cu partea arsa la capatul fara fosfor al chibritelor nefolosite.

  Saptamana frumoasa iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici nu mă indoiam că să stingi chistocul aprins cu talpa papucului, mai ales că zicei că ai o cutiuţă unde depozitezi mucurile, și da, prea bine ar fi ca toți fumătorii să facă ca tine și să facă bine să nu mai fumeze pe stradă și astfel s-ar diminua mult riscurile de incendiu, ar fi orașul curat de pachete de țigări aruncate aiurea și de mucuri pretutindei, iar pe deasupra noi fumătorii ne-am simţii si noi bine fără să tot facem pași înainte/înapoi din calea fumurilor..
   Așa este cu fratele meu..
   În cealaltă zi i-am adus aminte și i,am aruncat blugii arși în brațe și când i-am povestit a început să plângă, dar degeaba că de atunci a mai fumat mulți ani dar acum sunt fericit că a scăpat de aceste două vicii :), dar mai am și mă mai întristează gândul că mai am încă doi frați care "trag" bine fumuri + un nepot cu soția lui..:(
   Multe, multe astfel de tragedii sau întâmplat pe care nici nu le știm cu aruncatul la intamplare a chistocului..
   Niciodată nu trebuie lăsate geamurile mașinii în jos când pleci de lângă ea sau afat intr-o parcare pentru că din neglijență sau intenționat, poate să ajungă mucul aprins in interiorul mașinii.. Și chiar au ars așa multe mașini pentru că nu le-au găsit nici o defecțiune tehnică la partea electrică..
   Așa este, cam puțini am văzut cu chibrite, cei mai mulți folosesc brichetă ..
   Văd că te pricepi și poți da sfat și altora care nu au habar cum se folosesc chibritele, chiar am văzut că uni nu știu să aprindă bățul și in momentul aprinderii sar fragmente din varful batului cu porțiuni de jaratic și persistă totuși..
   Vezi să pună ăștia chibritul stins așa cum ziceai, în cutie lângă celelalte bețe, dar invers.. Îi prea greu pentru ei, doar tu ești din altă generație, să fim serioși :)

   La fel și ție Diana, Noapte Bună și o săptămână frumoasă să ai !!!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare