Decalog Antifumat capitolul 1

                sursa:google foto

Salutare dragi fumători !!!

Vouă fumătorilor acest articol vă este dedicat, este despre voi, este povestea voastră..!

Acesta nu este un articol, este un Concern/Articol, ce înseamnă asta, înseamnă că aici am lucrat cu o mulțime de voluntari, atât nefumatori cat și fumători care au vrut să pună un gand aici, un gând indreptat spre voi, un gând bun, motivant, care să va pună puțin pe gânduri și de ce nu, chiar să vă doriți să renunțați la această preocupare, dar mi-aș dori din tot sufletul să putem discuta prin mesaje intr- un mod civilizat, adică fără un limbaj vulgar cu înjurături și calomnii uni impotriva altora și fără contraziceri fără noimă, astfel încât chiar și un copil dacă sa rătăcit și a ajuns din greșeală pe aici și citește, să poată citi ceva demn de vârsta și gandirea lui din care chiar poate învăța ceva, de ce nu..!?

Este o serie de 10 articole, evident, câte are un decalog, nu că nu ar fi mai multe motive și gânduri de-a vă lăsa de fumat, sunt mult mai multe dar consider că acest decalog vă este suficient de clar și lămurit pentru a lua hotărârea de a va lăsa odată pentru totdeauna de fumuri..
Acum eu aș fi putut să vă pun acele imagini hidoase de pe pachetele de țigări că e plin internetul, dar o să vin cu imagini sugestive puțin mai drăguțe că nici vouă și nici mie nu ne place să ne uităm la niște poze  prin care să ne facă să ni se întoarcă stomacul pe dos cand le privim, dar vor fi cel puțin câte o imagine pe fiecare articol..

Nu vreau să vin la voi și să vă iau pachetul de țigări din buzunar sau poșetă și să vi-l arunc, teoretic, practic asta vom face prin această serie, să vă convingem ca voi să doriți să vă debarasaţi o dată pentru totdeauna de ele, și nu vrem să vă speriem, deșii pentru mine fumatul este de speriat..

Prin aceste puncte vrem să aflăm unde, când, cum, la cine,  și de ce fumatul face rău, și vă Rog să mă Credeți că acesta este de departe cel mai tare, cel mai greu, cel mai sensibil și cel mai muncit articol/serie pe care l-am facut până acum, iar pentru unele răspunsuri a trebuit să aștept câteva luni, dar importat este ca voi dragi fumători să primiți informaţiile necesare pentru a vă motiva suficient de tare încât să renunțați la acest obicei, și chiar dacă nu o veți face, măcar să vă gândiți de două ori la voi și la noi înainte de a aprinde o pipă și la mediul înconjurător..

        DUMNEZEU și FUMATUL
      


                sursa:google foto

Ca să aflăm despre cum abordează biserica acest subiect, fumatul, atunci cred că cel mai bine este să întrebăm oamenii bisericii despre cum stau lucrurile cu această patimă..
Asadar, am întrebat câțiva lideri ai Bisericii despre ce părere personal/spirituală au ei despre fumat..
Și ca să nu dau impresia că sunt părtinitor, am întrebat mai mulți "șefi" de biserici de la diferite confesiuni (culte) crestine..


Constantin Necula
Preot Ortodox - l-am întrebat pe chatul face book-ului în privat, dacă poate să-mi spună parerea dumnealui despre fumat.. Raspunsul său a fost..!
"Să se lase de afumat plămânii..!
Fumatul atrage pe diavol..!
Fumatul te duce în iad. !
Lasaţi-vă de fumat. !!"


Calistrat Chifan - Ieromonah Ortodox 
Am găsit pe You Tube predici cu dânsul și a vorbit astfel despre fumat..
"Feriti-vă de fumat pentru ca strică sănătatea. !!!
Fumatul împiedică pe îngerul pazitor să-şi facă datoria si scopul pentru care a fost trimis. "!

Marian Bulzan
Pastor Penticostal - Arad 
Opinia dansului a fost asta..

Referitor la întrebare: Biblia -Sfânta Scriptura afirmă că tot ce dăunează trupului și îl desparte pe om de Dumnezeu este păcat. Prin urmare, fumatul reprezintă o patimă, poftă sau un viciu care dăunează sănatății și ca orice viciu, el urmează pofta și nu apropierea de Dumnezeu. Trupul omului este templul lui Dumnezeu, pentru ca a fost creat să adăpostească sufletul și duhul - adică ceva divin, din Dumnezeu. Cine nimicește trupul prin patimi și vicii Dumnezeu îl va nimici... de aceea orice viciu are urmări grave de sănătate. Fumatul necesită bani, aproximativ 20 de lei pe zi un pachet deci 600 de lei pe lună. Fumatul te desparte de anturaj și îți conferă o euforie, care neîndeplinită duce la sevraj - adică nu poți fără. De aici poți ajunge la furat sau la alte lucruri ca sa faci rost de țigări.. sau să lucrezi ca rob pentru țigări. Un fumător clar că va duce o luptă spirituală grea pentru că gândul lui va fi intre Dumnezeu si pofta. Deci nu se poate cu vreun viciu si cu o viata de crestin. Creștin înseamna că il ai pe Hristos in tine. Intr-o inimă de creștin unde e Hristos, viciile, poftele si patimile nu au ce căuta. Sper că v-am argumentat suficient ?

Pastor Baptist

Am vrut și un pastor Baptist să vedem ce opinie are cu privire la fumat dar n-am găsit, însă am gasit un interviu foarte interesant pe you tube în care Pastorul Baptist a Bisericii Baptiste din Chisinău, Vasile Filat, a fost invitat special la acest interviu să vorbească despre fumat..
Acest interviu de circa 15 minute mi sa părut extrem de benefic pentru cei care fumează, și nu numai..
Vă las link spre acest interviu..

https://youtu.be/SRd-GTSsRh8


Martorii lui Iehova - punctul lor de vedere

Poți să asculți de Dumnezeu și în același timp să fi sclavul tutunului ???

O persoană care cultivă apreciere şi respect pentru Iehova înţelege că el merită ce este cel mai bun. Iar ca să-i ofere lui Dumnezeu ce are mai bun, nu poate fi sclavul unui viciu ucigător. Conştientizarea acestui lucru va ajuta o persoană să dobândească voinţa de care are nevoie pentru a se împotrivi dorinţelor greşite.

Manifeşti iubire și respect față de Dumnezeu dacă ai un viciu care-ți murdărește corpul ???


Dumnezeu vrea să nu abuzăm de viaţa şi de corpul nostru şi să avem respect faţă de ele. Când învăţăm despre Iehova şi despre promisiunile sale, ajungem să iubim şi să preţuim tot ce a făcut el pentru noi. Acest lucru ne motivează să renunţăm la orice ne murdăreşte corpul.


Biserica Adventistă  (de ziua a-7-a, sau Sâmbătiști cum se mai numesc)

Fumatul este singura mare cauză de deces din lume, care poate fi prevenită.Există un concept etic universal, conform căruia este mai bine să previi, decât să tratezi.De mai bine de un secol, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea şi-a avertizat tineretul şi pe oameni în general, cu privire la dependenţa şi riscurile pentru sănătate, pe care le implică fumatul. Ţigările sunt un risc pentru sănătate în întreaga lume, din cauza dependenţei pe care o produc, unită cu aviditatea economică a industriei tutunului şi proiectele de marketing public. Adventiştii de Ziua a Şaptea cred că etica prevenirii impune o politică publică prin care să se reducă riscurile fumatului, politică ce ar putea fi exprimată prin:
1. Interzicerea constantă a reclamelor la ţigări.
2. Reglementări de protecţie a copiilor şi tinerilor, care sunt ţinta industriei tutunului.
3. Legi stricte care să interzică fumatul în locurile publice.
4. Folosirea mai perseverenţă şi mai sistematică a mass-mediei în scopul educării tinerilor cu privire la riscurile fumatului.
5. Creşterea substanţială a taxelor pentru ţigări.
6. Reglementări care să impună industriei tutunului plata pentru cheltuielile de sănătate, care sunt asociate cu folosirea produselor.
ADOPTAREA UNOR ASTFEL DE POLITICI VA SALVA MILIOANE DE VIEŢI ÎN FIECARE AN.

                sursa:google fotoComentarii

 1. Ca fumator, iti multumesc pentru ca te gandesti - mai mult sau mai putin direct :) - si la sanatatea mea. De ce scriu “mai putin direct”? Pentru ca esti nefumator si un aparator al mediului = vrei, de fapt, sa protejezi mediul (evident, si pe nefumatori). Nu e parerea mea, ci e ceva ce am auzit de la mai multi fumatori. :)
  Alta parere, impartasita atat de fumatori cat si de nefumatori: statul, daca ar mari accizele la tigari nu ar face-o pentru sanatatea cetatenilor, ci pentru a avea mai multi bani la bugetul de stat. De ce nu se maresc, “exorbitant”, accizele? Pentru ca producatorii de tutun se opun, si e un fapt cunoscut acela al influentei “afaceristilor” in legislatiile statelor. Da, in unele state s-au marit mai mult, in unele mai putin, dar chestiunea ramane valabila. Daca cineva s-ar gandi la sanatatea oamenilor ar putea incerca desfiintarea fabricilor de tigarete (sau, macar, ar interzice introducerea aromelor si a unor substante care pot foarte bine sa lipseasca din tigarete).
  Voi scrie inca un comentariu, sa nu fie unul prea lung…

  RăspundețiȘtergere
 2. Voi incerca sa “raspund” punctual la cele sase posibile politici de adoptat pentru stoparea fumatului.
  1.Interzicerea reclamelor functioneaza, deja, dar numarul fumatorilor nu pare sa scada prea mult - fumatul se “invata” si fara reclame.
  2. Copiii sunt protejati prin unele legi: interzicerea vanzarii tigarilor catre minori. Sunt vanzatori care nu tin cont de lege (unii dintre cei care vor sa respecte legea sunt, efectiv, amenintati de pustanii cu probleme de comportament).
  3. Exista lege (stricta) care interzice fumatul in locurile publice inchise. Vor interzice si fumatul in locurile publice deschise (pe strada, in parcuri, inlocuri de picnic)? Putin probabil - sunt constienti ce pierderi la bugete ar avea. In nu mai stiu care stat din SUA acum cativa ani au vrut sa interzica fumatul oamenilor in propria locuinta (a iesit un scandal monstruos, si le-a trecut cu interzicerea). Nu poti interzice cuiva sa fumeze in casa lui (sau pe strada) cat timp ai furnale si tevi de esapament care polueaza la greu.
  4. Toti stiu cam la ce riscuri se expun atunci cand aprind tigara - le spun parintii, le spun profesorii, le spun si medicii, le spun fumatorii sau fostii fumatori, dar nu asculta.
  5. Am scris in primul comentariu.
  6. Nu se poate asa ceva pentru ca nu in toate cazurile se poate demonstra o legatura directa intre fumat si boala unui om.
  No, se pare ca trebuie sa mai scriu. Te rog sa nu crezi ca te combat pe tine (sau pe cei care doresc ca oamenii sa se lase de fumat - eu vreau sa ma las de fumat, dar…) :) Argumentez asa cum ar argumenta, cred, cam toti fumatorii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. (pentru Diana) N-ai voință ... n-ai voință ... :)))))) Acuma șțiu ... de câte ori deschid blogspotul tău îmi venea miros de fum de țigară! Hahahahahah ...
   E ușor să te lași de fumat ... Țipă, scrie pe blog și înjura-ne ... (suportăm orice!) ... :)) numai lasă-te o dată de fumat că e otravă curată! Cu totul și cu totul "criza" durează aproximativ o săptămâna! Jur că nu te mint!

   Ștergere
  2. Bravooo Ella, așa așa !!!
   Chiar nu e greu deloc, eu dintr-o dată m-am lăsat și regret faptul că nu m-am lăsat mai devreme și că era bine de nu mă apucam deloc..!

   Ștergere
  3. N-am vointa, Ella draga; nu te contrazic! :)
   Acum n-ar trebui sa mai simti, 'ca a venit Miki si nu mai fumez in camera. :)
   Toti cei care s-au lasat de fumat zic ca e usor; mie nu mi se pare. :)
   Multumesc pentru incurajare! de incercat, incerc...

   Ștergere
  4. Stef, mie-mi pare rau ca am inceput. :) Cand cei care ma cunosteau m-au vazut cu paiul in gura au holbat ochii. Ma credeam croitorasul cel viteaz: "ma las cand vreau". :))

   Ștergere
  5. Faptul că îți pare rău că te-ai lăsat asta înseamnă ceva..
   Am întâlnit mulți fumători mândri și orgolioși care nu ar spune treaba asta nici dacă medicul le-ar spune să se oprească că dacă nu îi bai..
   Da îi nasol când începi că ai senzația că nu e mare lucru, că doar pufăi la o țigară și maine nu termini cu ea, sau lasă că fumez o săptămână sa vad cum e după care o arunc și gata, dar uite că la mulți acel mâine nu a mai venit din păcate..:(

   Ștergere
 3. Crezi ca sperie pe cineva imaginile de pe pachetele de tigari? Fumatorii nici nu le mai vad, la un moment dat; apoi… exista tabachere, exista tutun vrac, foite si masini de rasucit tigari… :)
  In ceea ce priveste legatura cu divinitatea… Ce te faci cu ateii?!
  Fumatul nu e cauza majora a mortalitatii in lume! Exagerarile de acest gen nu vor convinge pe cineva sa se lase de fumat - mai ales ca sunt destui varstinici (trecuti de 80 de ani) care fumeaza din adolescenta si nici nu iau medicamente cu pumnul; multi fumatori “incepatori” se pot gandi ca ajung si ei sa depaseasca 80 de ani de viata fara reparatii capitale.
  Fumatul nu te desparte de anturaj - daca ar fi asa localurile in care se fuma pana acum n-ar fi avut absolut niciun client nefumator, la petreceri nu ar fi absolut niciun nefumator s.a.m.d.. Altfel spus: alta exagerare.
  Azi, fumatorii care mai merg in localuri stau mai mult la usa, sa fumeze - ce fac unii nefumatori? Se duc dupa ei (inclusiv la nunti).

  Sper sa nu inteleaga cineva ca fumatul e ok. Fumatul NU este ok.
  In calitate de fumator iti multumesc pentru articol, dar - tot in calitate de fumator - iti spun ca aceste argumente nu ma pot convinge sa ma las de fumat. Ca pentru aproape orice facem, si pentru a ne lasa de fumat avem nevoie de o motivatie - si e necesara una foarte puternica. Cea mai puternica motivatie ar putea fi o boala, dar e bine sa nu ajungem pana acolo. Mentinerea sanatatii, pur si simplu, pare a nu fi o motivatie suficient de puternica pentru toti fumatorii.
  Succes!
  Zile senine iti doresc!
  P.S. Nu promit ca la celelalte articole voi scrie mai putin. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu te speria! :) Nu mai scriu un cearceaf! Mi-a venit o idee: ce-ar fi sa-i inviti pe fumatori si pe fostii fumatori care trec pe aici sa scrie si ei cate un text despre cum au reusit sa se lase de fumat, despre cum nu au reusit sau despre... de ce nu vor sa se lase de fumat? Ideea mi-a venit gandindu-ma la cate "metode" am incercat, la cum au reusit altii... Si voi scrie despre. Chiar vreau sa ma las de fumat!!! Pur si simplu am obosit sa fumez - se pare, insa, ca nu-s chiar asa de obosita cum imi imaginez.:))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eheei Diana, și eu îți Mulțumesc Mult de intervenția ta în calitate de fumatoare care la fel ca si mine puteai să-ţi fumezi mai departe cuiele fără să-ţi pese sau să te intereseze nici măcar cât îi negru sub unghie despre ce am scris eu pe-aici, la fel m-ar fi putut și pe mine durea în paișpe de voi fumătorii și de toate fumurile voastre, că până la urmă eu nu fumez și ce-mi pasă mie că Diana și alți fumatori își carbonizează plămânii si banii lor, nu ??
   Nu-mi plătește nimeni aceste scrieri ale mele anti fumat, că găseam eu subiecte și articole destule despre ce să scriu și să umplu paginile astea, însă, ÎNSĂ, cred că am o motivație solida să fac treaba asta, poate multe, MUUULTE motivații ca să îmi pese de plămânii tăi Diana și de pierderea economiilor tale care s,ar putea indrepta spre altceva..

   Și nu, nu, nu am făcut aceste articole doar pentru a atrage atenția asupra impactului negativ pe care îl are fumatul asupra mediului, pentru asta era necesar un articol simplu și scurt in care spuneam doar atât că in ro fumează aproximativ 5 milioane de Români iar media este de un pachet pe zi, că am un prieten care o zis că dacă joacă Craiova cu nustiu cine, păi numa la meciul ăla pușca două pachete, deci, însumate la un loc, la un calcul simplu mie mi-a dat un total de 100 de milioane, aproximativ de țigări fumate intr-o zi în Ro. iar aici dacă am aduna la un loc și am da foc la aceste țigări deodată, am putea constata că este un adevărat furnal care pe lângă că degajă căldură in atmosferă mai face și poluare, și aș fi pus o mare întrebare, ce se face cu cele aproximativ 100 de milioane de chistoace, cam asta era despre mediu, dar vei vedea că chiar îmi pasă și chiar mă doare că poate va mai dura mult timp până Diana și alții se vor obosi cu adevărat până se vor lăsa de fumat..

   Da, la faza că nu te desparte de anturaj, depinde de circumstanțe, de exempl la mine este foarte clar și simplu, ai aprins țigară lângă mine, nu mai contează că ești neam cu tata, te duci, sau mă duc, din două una, acuma dacă sunt fumători care de sine stătători vor să intre în afumatoarea unde se fumează și le place anturajul ăsta, aici este o altă chestiune, sau dacă ies și eu puțin in pauză să iau o gură de aer curat și vine Diana că are chef să povestim despre ceva, sau pur și simplu sa plictisit de stat in colțul vesel, dar dacă are bunul simț așa cum de obicei tu îl ai și nu fumezi intre oameni, atunci este altceva, însă dacă vine o Diana cu chef de vorbe și cu pipavintre degete lângă mine, păi atunci o las să vorbească singură :)))
   Cam așa sta treaba cu anturajul când vine vorba de persoana mea, si nici nu mă voi duce in localuri unde se pufăie oricât m-ar călca de foame sau de sete..

   Acum eu nu vreau să te contrazic că ziceai că sunt destui bătrâni de 80 de ani care au trăit și fumat de la 10 ani și că n-au fost la medici, dar eu am la mine intre vecini doar un singur fumator care a atins această vârsta, dar am și prieteni și cunoștințe mai tineri decât mine iar acum au crescut arbori mari pe mormântul lor, pur și simplu au căzut jos și au murit subit, până la spital au decedat, și n-au fumat puțin și poate sau mai asociat și cu alte boli..

   Încă odată îți Mulțumesc pentru aceste păreri lungi cât un cearșaf, dar sincer îmi place când aud din gura fumătorilor și mai mult chiar că sunt uni când aud de acest subiect, mucles, sau cum sunt cei mai multi care ripostează într-un mod nepotrivit dacă le faci o observație..

   Sper din TOT SUFLETUL să aud de la tine că te-ai lăsat de fumuri, asta contează..
   O ziii făină să ai Diana și fără fumuri !!!   Ștergere
  2. Si daca nu aveam in minte ideea de a renunta la fumat tot as fi participat la o astfel de discutie. :) Fumez, dar asta nu inseamna ca nu sunt constienta de riscuri si mi-ar placea ca cei tineri sa nu apuce pe un astfel de drum.

   Him! Cu cat ii spui mai mult unui fumator (in cazul dat): "ne e sanatos ce faci"; "ai grija de sanatatea ta", cu atat mai cu pofta va trage din tigara, pe ideea ""banii mei, sanatatea mea, n-ai tu treaba". Pe de alta parte, insistenta cu "nu e sanatos ce faci" poate declansa in creierul fumatorului dorinta de a renunta. Hotararea de a renunta la viciu trebuie sa vina de la... vicios. Altfel, cuvintele vor aluneca pe el ca apa gasca. :)

   Dar nu esti in anturajul meu. :) Apoi, eu nu ma apuc sa fumez langa nefumatori (sau in casa unui nefumator - prefer sa fac vizite scurte la acestia), dar daca sunt mai multi fumatorii - intr-un loc anume - fumez (nefumatorii sunt liberi sa plece, mai ales in situatiile in care fumatorii se retrag si nefumatorii vin dupa ei) :) Pot sta la povesti lungi fara sa aprind tigara, iar daca chiar mi-e pofta, ori ies si fumez, ori trag la rece din tigara (= n-o aprind).
   Cand pornesti sa rezolvi ceva si raportezi chestiunea la tine sansele de reusita sunt mai mici, pentru ca in mintea interlocutorilor se nasc iei de genul "nu ma compar cu tine, nu suntem la fel".

   Eeee...Dupa varsta de 80 de ani nu se mai stie sigur cine, din ce cauza a murit, daca a fost de la fumat etc.. Sunt si nefumatori care mor chiar inainte de implini varsta de 80 de ani, cu toate ca nu au stat nici intr-un mediu unde s-a fumat...

   Cu placere! Multumesc. Si eu sper sa vina ziua in care sa "strig" ca am scapat de fumat. :)

   Ștergere
  3. Citind aceste mesaje de la tine, pur și simplu sunt uimit de două lucruri, unu, că o fumatoare acceptă de bună voie și nesilită de nimeni să intre in discuții pro și contra fumat, (de obicei pe fumatori nu-i prea intereseaza subiectul) și doi, practic nu știu cum să zic, pe de o parte eu sunt uimit să aud de astfel de fumatoare atât de responsabile, ceea ce eu n-am prea văzut, de fapt parcă chiar îmi doresc să fie astfel de fumători, sau chiar să le fie un exemplu, și nu în ultimul rând, totuși astfel de femei ca tine N-ar merita să fumeze, NU trebuie să fumeze, DE CE să fumeze, drept urmare noi sperăm (noi ăștia ce suntem aici în blogosfera asta ca într-o familie), nu să te convingem că suntem noi așa de deștepți și de convingători, ci ne dorim din TOT SUFLETUL și TE RUGĂM FRUMOS să lași naibi gudroanele alea și să fi liberă de ele, plus, că ce-ar căuta o fată curată și bună cu mizeriile alea de țigări după ea, zic și io..

   Hai că se poate, și eu am fumat vreo cativa ani in școală, dar când am spus STOP aia a fst la mine pentru totdeauna, chit că pe uni i-ar mai fi mâncat în freză să trag fumuri, dar nu am plecat capul..

   Eu cred în tine, tu nu ești slabă, cel puțin din toate articolele ce le-am citit până acum și din postarile tale mi-am dat seama că esti cu MULT mai puternică decât un pachet afursit de țigări..

   Îți ținem pumnii
   TARE TARE !!!
   Eu așa zic, asta simt în sufletul meu,
   DIANA NU MERITĂ SĂ FUMEZE !!!!

   Ștergere
 5. Ce tare ...... Hahahaha...
  Doamne ajuta ca am scapat sa citesc astfel de articole si sa ma sint constant cu musca pe caciula ... YES! Anul acesta la sfarsitul lui noiembrie fac 10 ani de cand nu mai fumez! Si stii ce bine este?
  Ca si cum ai scapa din catuse ... nu-ti vine sa crezi cat de "curat" este aerul pe care îl respire si cat de bune este gustul ... capsunilor! (asta ca exemplu) Cafeaua are un gust aromat (nu numai amarui) iar capacitatea plamanilor de a respire este ... enorma! Si asta se întampla la doar cateva saptamani de cand te opresti din fumat! Ca sa nu-ti mai spun cat de urat poate sa miroasa ... fumul de tigara sau o scrumiera plia! Bleag! :)
  Numai bine îti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie sa corectez ... graba, bate-o vina ...
   * cat de bun este gustul
   *o scrumiera plina :))
   Si daca tot am mai scris ... Poti pedala excellent, fara sa gafai ca o gasca îndesata! Hahahaha..

   Ștergere
  2. Îți Mulțumes Frumos Ella că te-ai băgat si ne-ai împărtășit din aventura ta legată de fumuri, dar mai mult de experiența plăcută care ne-ai împărtășit-o după ce te-ai lăsat de fumat..
   No să intru în mai multe amănunte despre acest subiect pentru că la capitolul 3 va fi pe larg despre asta.
   N-ai idee cât de mult mă bucur când aud de fumători care au rupt-o cu țigările, pur și simplu mă bucur de parcă eu m-am lăsat, e ca și cum văd un om eliberat din pușcărie :), da așa cum ai spus, exact cam așa este, ca și cum ești blocat în propria cursă, și cam ăsta este și scopul acestei serii să le spunem oamenilor că nu este atât de greu să fi eliberat, sau cel putin să privească la noi cei care, mai mult sau mai putin, am fost și noi prinși în mrejele fumatului, apoi ce bine este când a venit un timp în viața noastră când am spus STOP !

   Să dea Domnul să fie cât mai mulți fumători care ne vor urma exemplul..!!!
   O Dupămasă Plăcută !!!

   Ștergere
 6. Stef este fost-fumator. Ca idee... :). Ar fi trebuit sa precizezi.
  Nu stiu cati oameni care auun viciu puternic (o dependenta) se vor speria de ce spun Religiile. Sau vor tine cont de asta.
  De fapt eu nu am sperante mari ca se vor lasa oamenii de fumat dupa ce vor citi decalogul. sperata mea este ca vor deveni, in cel mai fericit caz, fumatori RESPONSABILI. Ceea ce ar si trebui sa fie de la bun inceput. Cu respect fata de mediul inconjurator (asta cuprinde atat cadrul natural format din plante si animale cat si pe semenii lor oamenii, al caror DREPT FUNDAMENTAL, INNASCUT, NU DOBANDIT il incalca in mod constant, agresiv).

  Se poate sa fii fumator responsabil (Diana este cel mai bun exemplu - nu fumeaza pe strada, sub geamurile deschise ale oamenilor. clar nu aprinde tigara pe strada cand bate vantul - duh, sau in pasaje de trecere, in scara de bloc, in statii de autobuz - tine de respect, de bun simt, de educatie. si odata ce afli aceste lucruri. daca le stii. nu mai ai scuza daca le incalci si nu trebuie sa te superi daca ti se spune, pe drept cuvant ca esti nesimtit).

  :) Dar da, din punct de vedere al eu-ului nostru superior, al SPIRITULUI, aceasta viziune religioasa este importanta si intaritoare!

  Felicitari pentru intiativa si la cati mai multi nefumatori cu plamanii fericiti, la cat mai putin fumatori ... nesimtiti (ca sa facem si o rima). Multumesc celor care inteleg ca dreptul lor de a fuma este unul dobandit si ca trebuie sa ii respecte pe cei care le-au oferit acest drept.

  :)

  ps: Daca va intrebati unde sa fumati atunci? E simplu: in spatii special amenajate - si daca nu sunt, cereti ca este dreptul vostru. Costa atat de mult mizeria asta cu care va stricati sanatatea, incat se pot pot face si niste cluburi pentru fumatori unde sa va puteti relaxa si sa savurati whatever chestie chimica vreti voi - apropo put atat de nasol si chimic tigarile, macar carpati fara filtru mirosea a tutun. Se poate face si un fel de refugiu in sticla (mata, sa aveti intimitate) cu sistem de ventilare al aerului, cu bancute...

  ps2: Si lasati fumatul langa copil sa devina istorie. Daca voi nu va amintiti de pe vremea cand erati copii sau ati fost scutiti de asa ceva (poate ca aveati parinti ce nu va suflau fum in nas), fumul nu se duce ca un firicel fix spre cer... el se duce in toate directiile si nu ocoleste copilul aflat in partea cealalta a tigarii, in carut sau la 5 metri in fata voastra. Garantat nu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă Bucur Mult Rux că ai lăsat aces gând aici și ţi-ai spus cumva off-ul legat de fumat și mai ales de fumătorii care așa cum spunei tu odată cum că uni ar trebui să dea pshiologic înainte de a se apuca de fumat, și așa și este, toți tin cuiul intre degete dar câți iresponsabili nu își atribuie această pasiune intr-un mod greșit și necontrolat in așa fel încât produc neplăcere și risc pentru ceilalți de lângă ei..

   Sigur că îmi voi împărtăși experiența mea legată de fumat dar anume am lasat-o in capitolul 3 unde este vorba despre dependența și am zis că ar fi foarte potrivit să vorbesc acolo să fie ca un exemplu cum că nu este chiar atât de greu să te lași de fumat, că până la urmă nu-ţi pune nimeni pipa intre degete, tu singur decizi dacă vrei sau nu so iei..

   Legat de religie, credință și spiritualitate, nu întâmplător am pus pe primul loc treaba asta, pentru că DACĂ te numești CREȘTIN ar trebui să îți pese și de acest aspect, vorbesc despre cei care se cred creștini și ai merg și pe la biserică, uni cu pipa intre degete, și tot cu ea se întorc de acolo, da, la biserica ortodoxă se poate, însă sunt unele culte cum sunt penticostaii de exemplu care te "exatriculează" urgent iar celelalte în care se elimină din start acest viciu din viața creștinilor..
   Toți pacatuim intr-un fel sau altul dar din momentul in care tu perpetui în ceva voit, deja aici este altceva..
   Acum opinia mea personală este că eu nu mi-as putea imagina un rai cu fumuri, pachete de țigări, scrumuri, chistoace și fumători intr-un rai cu sfinți, și nici un sfântu Petru cu țigara-n colţu gurii dând fumuri lui Dumnezeu, la asta ar trebui să mediteze fumătorii care se respectă dacă mai cred într-o divinitate..

   Așa este, nici eu nu am făcut aceste capitole in speranța că toți fumătorii care vor trece pe-aici vor înceta de,a mai fuma, dar așa am hotărât sa-mi spun povestea aici și visul că într-o zi voi putea să stau și eu pe-afară fără să fiu obligat să fac mulți pași inainte/inapoi din calea fumurilor lor..

   Da, bine spus !
   Dacă ar exista fumători responsabili cu viciul lor și nu ar deranja oamenii, natura și animalele, și în definitiv viața lor,
   atunci nici măcar nu ar fi existat aceste 10 principii anti fumat, dar pentru că 80/90 la sută dintre ei stau prost la capitolul respect pentru semenii lor, pentru natura, animale și chiar pentru odraslele lor, atunci totdeauna vom fi noi cei care le vom aduce aminte să-și ia cei 7 ani de-acasă cu ei când vin între oameni..

   Cât de dureros, așa cum ai zis in legătură cu cei sau cele care fumează in prezența copiilor, sau gravide fiind, sau chiar în propriul lor camin să se afume uni pe alții sau suficient el sau ea să le dea tuturor gudron gratis..

   Poate tu sau eu care nu fumăm, sau chiar un fumator care nu fumează in public avem și noi chef sa mancam o pizza la o terasă, de exemplu, dar poți sa stai acolo când fumează 5 la o masă, eu mai bine mă lipsesc.. Si eu astept cu nerăbdare să le facă o capsulă cu catalizator in care să poată fuma, dar cumva să nu le pună chiar lor viața in pericol, ci să se elimine cumva fumurile alea sau să fie absorbite in ceva cumva, visuri de-a noastre..

   Și încă tot visez la fumători ca Diana, sper ca împreună să îi motivam să fie puțin mai discreti cu pasiune lor că mai suntem și noi care avem un DREPT FUNDAMENTAL, să respirăm ARE CURAT :)

   Mulțumesc Mult Rux de gândurile lăsate și o Seară Plăcută îți Doresc !!!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare